Google My Business është një mjet që ju mundëson të menaxhoni dhe optimizoni profilin tuaj të biznesit në Google. Pra, për të shpjeguar se çfarë është Google My Business dhe si funksionon, së pari le të sigurohemi se jemi të qartë se çfarë është një “Profil biznesi”.

Profili i biznesit është termi i Google për listimin e biznesit tuaj në Google. Profilet e biznesit shfaqen në Google Maps dhe në rezultatet lokale të Google Search.

 Profilet e biznesit në Google Search duken kështu:

Krijimi i një profili biznesi është e njëjta gjë si shtimi i një vendi në Google Maps—që është diçka që çdokush mund ta bëjë. Gjithçka që kërkon Google është emri, vendndodhja dhe kategoria e biznesit. Pasi Google ta konfirmojë, ai do të krijojë profilin e biznesit për atë vendndodhje. Profili i biznesit është më pas i hapur për konsumatorët për të lënë komente, për të shtuar foto, për të bërë pyetje dhe madje për t’iu përgjigjur pyetjeve. Profili i biznesit mund të jetë gjithashtu i mbushur me informacione që Google i tërheq nga i gjithë website.

Një “Profil biznesi” mund të ekzistojë më vete, përveç një llogarie “Google My Business”. Dhe pavarësisht nëse keni krijuar profilin tuaj të biznesit apo jo, ju nuk keni aftësinë të menaxhoni informacionin që shfaq ose komentet që mbledh.

Pikërisht këtu hyn Google My Business. Duke krijuar një llogari Google My Business, mund të personalizoni, menaxhoni dhe përmirësoni profilin tuaj të biznesit në Google.

Si të përdorni Google My Business për marketing lokal?

Pra, ne kemi vërtetuar se Google My Business nuk është Profili juaj i Biznesit, por një mjet me anë të të cilit ju përmirësoni profilin tuaj të biznesit për të rritur dukshmërinë dhe efektivitetin e tij. Le të shohim mënyrat kryesore se si mund ta përdorni Google My Business për ta bërë profilin tuaj në listën e Google një mjet më të mirë të marketingut lokal.

Angazhohuni me konsumatorët

Ka shumë mënyra se si konsumatorët mund të ndërveprojnë me profilin tuaj të biznesit dhe ju përdorni llogarinë tuaj “Google My Business” për t’u angazhuar përsëri me ta. Mund t’u përgjigjeni vleresimeve, t’u përgjigjeni pyetjeve, të aktivizoni mesazhet e drejtpërdrejta dhe të konfiguroni sinjalizimet përkatëse. Veçoria e mesazheve e Google ju lejon të bisedoni drejtpërdrejt me klientët e mundshëm që gjejnë profilin tuaj në faqen e rezultatit të kërkimit.

Funksioni ju mundëson t’u përgjigjeni shpejt pyetjeve në kohë reale dhe të ndihmoni klientët tuaj aktualë dhe të mundshëm.

Google ju jep mundësinë ose të aktivizoni ose çaktivizoni funksionin e mesazheve. Kur ta aktivizoni, përdoruesit që vizitojnë faqen tuaj do të shohin një ikonë Mesazhi të klikueshme, ku mund të nisin një bisedë. Ju do të jeni në gjendje t’u përgjigjeni mesazheve përmes SMS ose aplikacionit të mesazheve të Google. Megjithatë, kini kujdes që të mos kërkoni ose jepni informacione të ndjeshme si karta krediti ose kredencialet e hyrjes. Kjo mund të duket si një paralajmërim i flamurit të kuq, ndaj shmangeni atë.

Ju madje mund të përdorni Google My Business për të publikuar postime në profilin tuaj të biznesit, ashtu si do të bënit me Facebook dhe platforma të tjera të mediave sociale.

Paneli i Google My Business është vendi ku mund t’u përgjigjeni komenteve, të publikoni postime dhe t’u përgjigjeni pyetjeve të bëra në profilin tuaj të biznesit.

Theksoni biznesin tuaj

Vetëm një profil biznesi përmban informacion të kufizuar për biznesin tuaj. Por përmes panelit të llogarisë tuaj “Google My Business”, mund të ofroni orarin e punës, një lidhje me faqen tuaj të internetit, produktet dhe çmimet, atributet dhe detaje të tjera që e bëjnë biznesin tuaj unik. Do të përdorni gjithashtu Google My Business për të bërë modifikime dhe përditësime sipas nevojës.

Fitoni njohuri

Mund të përdorësh insight e Google My Business për të marrë njohuri kryesore mbi audiencën tënde dhe performancën e kërkimit lokal. Në skedën analitike të platformës, mund të shihni pyetjet që klientët përdorin për të gjetur profilin tuaj të biznesit, nëse ju gjetën në Google Maps ose “Kërko në Google”, një përmbledhje të veprimeve të kryera në listën tuaj dhe se si funksionojnë fotot tuaja në krahasim me profile të tjera në kategorinë tuaj. Vini re gjithashtu se ka mënyra për të gjurmuar klikimet nga një profil biznesi nëpërmjet parametrave të UTM dhe Google Analytics.

Kryeni SEO lokale

Ashtu si Google ka algoritme për renditjen e reklamave dhe faqeve të saj në internet, ai gjithashtu ka një për renditjen e profileve të biznesit. Nëpërmjet Google My Business, mund të inkorporoni fjalë kyçe në profilin tuaj të biznesit dhe të kryeni optimizime të tjera për ta ndihmuar atë të renditet në rezultatet locale.

Rritni shikueshmërinë tuaj në website

Një nga përfitimet më të mëdha të përdorimit të një listimi në Google My Business për marketing është se përmirëson dukshmërinë e biznesit tuaj në website. Kur kërkoni për një produkt ose shërbim në Google, tre listimet e para janë zakonisht reklama të Google Adwords, të ndjekura nga një hartë me paketën Local 3, më pas shfaqen rezultatet organike.

Tani, çfarë është Local 3-pack? Ai përbëhet nga 3 bizneset më të mira lokale bazuar në vendndodhjen e kërkuesit. Pjesa më e mirë është se klientët përfundojnë në frontin e dyqanit tuaj pa e vizituar as faqen e internetit të biznesit tuaj. Paketa dikur përfshirëse me 7 tani është e kufizuar në vetëm tre listime locale.

Shumë biznese kanë provuar truke të ndryshme SEO për t’u futur në këtë kategori të veçantë. Por ajo që shumica nuk e dinë është se duke krijuar një listë në Google My Business, ju mund të rrisni ndjeshëm shanset tuaja për t’u futur në listë. Shfaqja e biznesit tuaj në paketën Local-3 mund t’ju ndihmojë të shfrytëzoni të ardhurat e mundshme pasi Google jo vetëm që u tregon klientëve biznesin tuaj në Google Maps, por gjithashtu e vendos atë përpara rezultateve organike të kërkimit.

Ndani informacionin e duhur me klientët tuaj të mundshëm

GMB ju lejon të ndani informacione rreth biznesit tuaj, duke përfshirë adresën tuaj, informacionin e kontaktit dhe orarin e punës. Gjithashtu ju lejon të ndani lajme, përditësime, njoftime, oferta dhe më shumë. Këto postime shfaqen në Google Search dhe Maps, duke ju mundësuar të mbani kontakte me klientët e mundshëm dhe t’i mbani të përditësuar.

Sidoqoftë, përpara se të postoni ndonjë gjë, është gjithmonë e rëndësishme të merrni parasysh atë që dëshironi të arrini. A keni ndërmend të rrisni ndërgjegjësimin për një produkt ose shërbim të ri? Apo dëshironi t’i shtyni klientët të vizitojnë vendndodhjen tuaj? Kjo do t’ju mundësojë të personalizoni postimin tuaj me qëllimin. Gjithashtu, sigurohuni që postimet tuaja të kenë një Thirrje për Veprim që i detyron klientët potencialë të ndërmarrin veprime, si p.sh. Vizitoni, Blini ose Mësoni më shumë.

Rritni thirrjen tuaj me Review

Vlerësimet janë një faktor ndikues kur klientët marrin një vendim blerjeje. Shumica e klientëve lexojnë komente në internet për të vlerësuar cilësinë e një biznesi lokal dhe për të zgjedhur produktin me vlerësimet më të larta.

Google My Business vjen në ndihmë në momente të tilla, pasi i lejon klientët të shqyrtojnë biznesin tuaj dhe të lënë komente. Kjo jo vetëm që rrit thirrjen tuaj për klientët e mundshëm, por ju gjithashtu merrni vlerësime të sinqerta për gjërat që po bëni siç duhet dhe ato që duhet të përmirësoni.

Vlerësimet gjithashtu ndërtojnë besimin midis klientëve. Sipas një sondazhi të konsumatorëve vendas, 88% e konsumatorëve u besojnë komenteve në internet dhe besojnë se ato kanë të njëjtën peshë si një rekomandim personal. Vlerësimet janë gjithashtu një faktor renditjeje i përdorur nga Google për të përcaktuar se ku ta vendosni biznesin tuaj në rezultatet e kërkimit. Sipas një sondazhi nga Moz mbi faktorët e renditjes së kërkimit lokal, vleresimet (reviews) në internet përbëjnë 10% të mënyrës se si motorët e kërkimit përcaktojnë renditjen e tyre.

Duke ofruar produkte ose shërbime cilësore, do të grumbulloni më shumë komente dhe do të merrni një vlerësim të përgjithshëm më të lartë. Kjo do t’ju bëjë të dalloheni nga rivalët tuaj. Ju mund të përmirësoni më tej vlerësimin tuaj duke iu përgjigjur komenteve.

Rritja e trafikut dhe shitjeve

Sipas Google, bizneset kanë 70% më shumë gjasa të tërheqin vizita lokale nga përdoruesit e shfletimit duke pasur një listë në Google My Business, duke rritur kështu trafikun dhe shitjet. Hapat e shumëfishtë të verifikimit që çdo biznes përfundon përpara se të shfaqet në kërkimet lokale krijojnë besim te klientët.

Megjithatë, këtu është një këshillë e shpejtë. Duke u shfaqur në kërkimet lokale, faqja juaj e internetit duhet të përfitojë nga mundësia duke u ngarkuar shpejt. Nëse faqja juaj aktualisht zgjat shumë, ndërmerrni hapa për të reduktuar kohën që përdoruesit shpenzojnë duke pritur që faqet të ngarkohen. Pra, optimizoni faqet tuaja në përputhje me rrethanat.

Reklamim falas në Google

Ka disa mënyra për të promovuar biznesin tuaj dhe për ta vendosur atë në faqen e parë të Google. Një mënyrë është të drejtoni një fushatë Google Ads. Mënyra tjetër është të përmirësoni SEO-në tuaj, por kjo kërkon kohë për të ndërtuar autoritetin dhe renditjen tuaj. Megjithatë, një listë GMB ofron një mënyrë më të shpejtë dhe më të lirë për të marrë ekspozimin e synuar në motorin më të madh të kërkimit.

Lista e vendos biznesin tuaj përpara klientëve të mundshëm dhe u jep atyre qasje të lehtë në kontaktet, faqen e internetit dhe orët e punës. Prandaj, të kesh një aset kaq të vlefshëm pa kryer ndonjë shpenzim të madh, të lejon të investosh burimet në aspekte të tjera.