1. Merrni vëmendje dhe ndërtoni vetëdije

Nëse njerëzit nuk dinë për biznesin tuaj, ata nuk mund të bëhen klientët tuaj. Mediat sociale rritin shikueshmërinë tuaj midis klientëve të mundshëm, duke ju lejuar të arrini një audiencë të gjerë duke përdorur një sasi të madhe kohe dhe përpjekje. Dhe është falas të krijosh një profil biznesi në të gjitha rrjetet kryesore sociale, në mënyrë që të mos kesh asgjë për të humbur.

Këtu është një fakt: përmbajtja e mediave sociale tërheq vëmendjen.

Sipas një sondazhi, artikujt, videot dhe imazhet janë më të suksesshme në angazhimin e klientëve.

Përcaktoni se çfarë dëshironi të përfitoni nga mediat sociale për të zhvilluar një strategji të mediave sociale për ndërgjegjësimin e markës. Dëshironi që klientët e rinj të zbulojnë shërbimet tuaja? A shpresoni të sillni më shumë blerës vendas në dyqanet tuaja? Duke e mbajtur strategjinë tuaj specifike, ju mund të përcaktoni se cilat kanale të mediave sociale janë më të përshtatshmet për biznesin tuaj.

 2. Autoriteti i Komunikimit

Klientët janë gjithnjë e më të zgjuar dhe më dallues se cilat biznese mbështesin. Përpara se të marrin një vendim, ata do të bëjnë një kërkim të shpejtë për të shfletuar faqen tuaj të internetit dhe mediat sociale.

A do të gjejnë një vitrinë bosh apo një burim të pasur informacioni? Vendosja e profileve të fuqishme që i përditësoni shpesh me përmbajtje përkatëse do të ndërtojë autoritetin e markës suaj dhe do të sigurohet që të lini një përshtypje të parë pozitive përmes mediave sociale, duke treguar se biznesi juaj është i besueshëm, i ditur dhe i arritshëm.

Kërkoni mënyra për të demonstruar ekspertizën tuaj si një lider i mendimit në industrinë tuaj – si shkrimi i pjesëve që lidhen me ekspertizën tuaj ose zgjerimi i misionit të kompanisë suaj. Duke treguar se çfarë ofron dhe vlerëson biznesi juaj, ju do të krijoni besim te klientët e mundshëm.

 3. Trego autenticitetin

Lëreni personalitetin e markës tuaj të shkëlqejë në gjithçka që ndani në mediat sociale. Si tingëllon zëri i markës suaj? Si e përfaqëson atë që jeni? Ndërsa markat duhet të jenë të sjellshme dhe empatike me audiencën e tyre, është më e rëndësishme të gjesh një zë dhe të marrësh një qëndrim.

Praktikoni të merrni tonin e duhur, pavarësisht nëse është i rastësishëm apo formal dhe miqësor. Ji i vërtetë ndaj atij që je, jo atij që mendon se duhet të jesh. Ndjekësit duan të shohin njerëz të vërtetë pas profileve tuaja sociale. Tregojuni atyre.

 4. Inkurajoni Angazhimin

Ndonjëherë, një postim i thjeshtë në dukje i mediave sociale, si ai që promovon një palë këpucë, mund të marrë disa pëlqime, komente dhe shpërndarje. Njerëzit mund të pyesin edhe të huajt në furnizim nëse i kanë marrë këpucët, sa kohë ka marrë transporti, nëse i kanë pëlqyer dhe pyetje të tjera.

Mediat sociale hapin bisedën për ndërveprim të menjëhershëm, ndërtimin e marrëdhënieve dhe besnikërinë e klientit.

“Është vërtet e rëndësishme që kompanitë të kenë strukturën e duhur organizative për të mbështetur mediat sociale,” tha Josh Krakauer, themeluesi dhe CEO i Sculpt. “Një ekip i mbështetjes së klientit dhe një ekip i zhvillimit të produktit priret të jetë jashtëzakonisht efektiv.”

Kanalet sociale evoluojnë, duke ofruar vazhdimisht veçori të reja dhe ky mjedis që ndryshon me shpejtësi mund të jetë frikësues për disa pronarë biznesi.

Por mbani mend: nuk duhet të bëni gjithçka. Luaj me mënyra të reja për t’u lidhur me audiencën tënde dhe jepi vetes leje për të mësuar ndërsa ecën. Një ditë, ju mund të postoni një seri historish në Instagram për t’u ofruar klientëve një turne në zyrën tuaj në prapaskenë. Tjetra, mund të organizoni një seancë të shpejtë pyetjesh dhe përgjigjesh përmes transmetimit të videos në Facebook Live. Me kalimin e kohës, do të keni një ide më të mirë për preferencat e ndjekësve tuaj.

Ju mund të krijoni përmbajtje tërheqëse video për mediat sociale me një konfigurim të thjeshtë—ndriçim të mirë, një smartphone. Gjithashtu, bëni një provë përpara se të dilni drejtpërdrejt për t’u siguruar që lidhja juaj e internetit ose pika e hyrjes të ketë shpejtësi të mjaftueshme për të shmangur vonesat dhe ndërprerjet.

5. Rriteni në mënyrë të përballueshme

Po, media sociale nuk është një vend për t’u shitur tepër, por në fund të fundit, është një kanal marketingu dhe nuk duhet të injoroni mundësinë për të bërë shitje. Informacionet e sponsorizuara mbi afatet kohore, videot me CTA, rishënjimi i kanaleve dhe postimet e blerjeve janë shtylla kryesore e mediave sociale.

Shpenzimet e marketingut shtohen dhe jo çdo biznes mund të përballojë fushata të mëdha. Por ju mund të merrni shumë vlerë për dollarin tuaj me reklamat në mediat sociale. Biznesi juaj, pavarësisht nga madhësia apo buxheti, ka një mundësi për të rritur audiencën tuaj dhe për të arritur objektivat tuaja përmes reklamave në platformat sociale si Facebook dhe Instagram. Edhe nëse platforma të tilla si Instagram janë të orientuara kryesisht drejt angazhimit, ka mënyra të përcaktuara për të rritur shitjet në to.

Shumica e bizneseve drejtohen nga të dhënat, por mediat sociale nuk janë një shkencë e vendosur. Për shembull, ju mund të lëvizni pranë një reklame që ka një foto të një luge të madhe akulloreje me çokollatë të shkrirë, të mbushur me një grumbull kremi pana. Ju mund të mos mendoni dy herë për këtë, por tre ditë më vonë, mund të ndaleni tek Baskin-Robbins sepse do të dëshironit një lugë akullore me çokollatë. Mediat sociale mund të kontribuojnë në procesin e vendimmarrjes së blerësit si kjo.

“Mediat sociale, ndryshe nga llojet e tjera të reklamave, mund të jenë jashtëzakonisht të vështira për t’u gjurmuar,” tha Steve Pearson, CEO i Friendemic. “Shumica e konsumatorëve thonë se duhen shumë pika kontakti në udhëtimin e tyre të klientit përpara një blerjeje. Shumë prej tyre janë padyshim në mediat sociale dhe faqet e rishikimit në internet, por klientët nuk po i citojnë domosdoshmërisht ato kur hyjnë në një biznes si pika e fundit e kontaktit që i solli ata sot.”

Kur ndërtoni një fushatë reklamash, dijeni se kë po përpiqeni të arrini dhe çfarë qëllimi dëshironi të arrini, në mënyrë që të mos shpenzoni asnjë nga buxheti juaj për reklama të padobishme. Shmangni reklamat tepër të shitura dhe zgjidhni përmbajtje që edukon ose argëton (ose i bën të dyja në të njëjtën kohë).

6. Siguroni mbështetje

Platformat sociale kanë thyer me sukses barrierat midis kompanive dhe klientëve të tyre. Tani, në vend që të telefonojnë një linjë shërbimi ndaj klientit, shumë njerëz i drejtohen Facebook ose Twitter për të zgjidhur problemet ose për të gjetur informacion. Zhvilloni reputacionin tuaj si një markë e përgjegjshme dhe e kujdesshme duke ofruar mbështetje përmes kanaleve sociale: Krijo një sistem për ndjekjen e komenteve, pyetjeve dhe ankesave të klientëve në mediat sociale. Përgjigjuni sa më shpejt të jetë e mundur pyetjeve dhe shqetësimeve. Dilni nga rruga juaj për të qenë pozitiv dhe ndihmues. Dëgjoni kritikat dhe bëjini klientët të ndihen të dëgjuar. Dini se kur duhet të zgjidhni bisedat publike në mesazhe private. Media sociale është thelbësore për bizneset. Media sociale është një pjesë thelbësore e marketingut të biznesit tuaj, por nuk duhet të jetë stresuese për ta menaxhuar. Merrni hapin e parë, krijoni një profil dhe filloni të angazhoheni me klientët tuaj. Ndërsa vazhdon të gërshetohet në modelet e përditshme të jetës sonë, më shumë konsumatorë do të shkojnë në platformat e reja dhe të ardhshme sociale për vendime blerjeje. Ata që kanë një prezencë të fortë në mediat sociale dhe markë do të rrisin normat e konvertimit, ndërsa ata pa fushata aktive të mediave sociale mund të humbasin klientët e mundshëm. Cila kompani dëshironi të jeni?